Selecteer een pagina

Over het project

Mentaal Gezond Groningen verbindt zorgprofessionals, onderzoekers, beleidsmakers en inwoners op het gebied van mentale gezondheid. We zorgen voor positieve verandering door het inventariseren van initiatieven, delen van kennis en data en monitoren van impact.

Logo UMCG
Logo Gemeente Groningen
GGD Groningen
Logo Westerkwartier
Logo Gemeente Stadskanaal
GGD Groningen
GGD Groningen
logo accare
Logo Hanzehogeschool Groningen

Mentaal Gezond Groningen

Mentaal Gezond Groningen wil jongeren helpen en stimuleren om mentaal gezond te leven en te investeren in hun mentale weerbaarheid en veerkracht. Hierbij is een steunende omgeving die uitnodigt tot het maken van gezonde keuzes van groot belang.

Een gezamenlijke verantwoordelijkheid dus.

Dat is nodig want het aantal mensen met psychische problemen in Groningen is hoog. Eén op de drie jongeren in de provincie Groningen ervaart een slechte psychosociale gezondheid door bijvoorbeeld druk op school, hun leefomgeving of sociale verwachtingen.

 

.

Mentaal Gezond Groningen is tot stand gekomen dankzij een subsidie van het Nationaal Programma Groningen.

We sluiten aan bij grotere bewegingen in onze regio, zoals het Preventie Overleg Groningen

Meer Projecten

Sebastiaan-Rodenhuis-Fotografie-Nieuwe-Kijk-medium

Preventie

In de gezondheidszorg wordt vaak gesproken over preventie; het voorkomen van ziekte bij een groep mensen. Maar eigenlijk is dat een negatieve insteek: zolang je maar niet ziek wordt is het oké. Positieve Gezondheid streeft naar een paradigmashift van focus op voorkomen van ziekte naar focus op meer gezondheid. Vanuit Mentaal Gezond Groningen sluiten we hier graag op aan.

4-Mijl-van-Groningen-_2_-medium

Positieve gezondheidszorg

Bij Positieve Gezondheid gaat men uit van zes dimensies die van invloed zijn op het leven. Naast lichamelijke en mentale aspecten, zijn ook zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren belangrijke factoren. Positieve Gezondheid gaat over al die aspecten van het leven op de lange termijn. Daarmee bekijk je gezondheid echt integraal en doet het een langdurig aanspraak op de persoonlijke motivatie van mensen. En juist daardoor krijgt preventie een grotere kans van slagen. Wanneer de omgeving, wijk of regio je een duwtje in de rug geeft, voel je je gesteund juiste keuzes te maken en die vol te houden.

groningen academiegebouw

Wetenschap

Vanuit de wetenschap is er al veel bekend over werkzame preventieve interventies, maar deze kennis wordt nog niet altijd toegepast in de praktijk. Door deze informatie te bundelen op dit platform willen we het professionals makkelijker maken een bijdrage te leveren aan een mentaal gezond Groningen.

Logo Mentaal Gezond Groningen

Mentaal Gezond Groningen © 2023 l e-mail: mentaalgezondgroningen@umcg.nl