Welzijn op Recept

SET 2 - Samenwerking

Wat doen jullie?

​In Oost-Groningen zijn de cijfers op het gebied van gezondheid, onderwijs en inkomen lager dan het gemiddelde in Nederland. De Regiodeal Oost Groningen heeft dan ook als doel om de leefbaarheid te vergroten en richt zicht daarbij onder andere op het verhogen van de gezondheid van zijn inwoners. Welzijn op Recept is één van de projecten die hiervoor wordt ingezet.

In de regio Oost Groningen werkt de welzijnscoach in huisartsenpraktijken om patiënten te helpen die psychosociale klachten hebben. De welzijnscoach is voor de huisarts een aanspreekpunt wanneer zij in hun spreekuur te maken krijgen met patiënten die klachten ervaren die van niet-medische aard zijn maar die wel de gezondheid negatief beïnvloeden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om uitdagingen zoals armoede, eenzaamheid of laaggeletterdheid. De huisarts kan een patiënt doorverwijzen die baat kan hebben bij hulp vanuit het sociale domein. De welzijnscoach heeft als taak om de patiënt te ondersteunen en vanuit de eigen regie samen toe te werken naar een oplossing. Het doel van de inzet van de welzijnscoach is om een brug te slaan tussen het medische- en sociale domein zodat de juiste zorg op de juiste plek wordt geleverd.

Welzijn op Recept is een landelijke erkende interventie. Deze aanpak richt zich op het verbeteren van de mentale gezondheid en het verminderen van de druk op  de eerstelijns zorg. Dit gebeurt na verwijzing van de huisarts door gesprekken met een welzijnscoach waarin ook vanuit de regie van de patiënt wordt gezocht naar de juiste hulp. Na verwijzing door de huisarts voert een welzijnscoach gesprekken met de patiënt en zoekt samen naar de juiste hulp en ondersteuning.

Waar ligt de focus op?

De Regiodeal Oost Groningen heeft gevraagd om een evaluatieonderzoek uit te voeren naar de inzet van de welzijnscoach in vijf gemeentes. Het doel is om in kaart te brengen hoe de welzijnscoach ingezet wordt in de huisartsenpraktijk, wat het bereik is van deze interventie, welke onderdelen goed werken en wat de effecten zijn van de verschuiving van zorg bij de huisarts naar het sociale domein. Dit onderzoek is gestart op 1 oktober 2024 en loopt tot eind 2026.

Mentaal Gezond Groningen en Welzijn op Recept 

Doordat Mentaal Gezond Groningen gestructureerd informatie verzamelt over de ervaringen van de welzijnscoach in  Oost Groningen krijgen we nog meer inzicht  in de hulpvragen die nu bij de huisarts terecht komen, maar die eigenlijk bij  het sociaal domein horen. Dit levert waardevolle input op waar we de preventieve inzet kunnen versterken om toekomstige vragen te voorkomen of eerder aan te pakken vanuit het sociaal domein.

Meer weten over dit onderzoek of heb je vragen? Neem dan contact op met Amarantha Schotanus, via a.k.t.schotanus@umcg.nl

praten