Sinds eind vorig jaar heeft Groningen er een nieuw initiatief bij die zich inzet voor de mentale gezondheid van studenten in de stad: Stichting ‘Door het Geluid’. Deze stichting zet zich in voor studenten in heel Nederland en organiseert op 28 februari hun eerste workshop bij studentenvereniging Cleopatra in Groningen!

 

Wat doet Stichting ‘Door het Geluid’?

Stichting ‘Door het Geluid verzorgt workshops voor en door studenten over mentale gezondheid. Hierbij richten ze zich op onderwijsinstellingen, studie-, sport- en studentenverenigingen. Aan de hand van workshops voeren ze open gesprekken over mentale uitdagingen onder studenten, waarbij casuïstiek uit het studentenleven wordt besproken om bewustzijn te creëren en erkenning te stimuleren.

Tijdens de workshops bieden ze concrete tools aan studenten om hun eigen mentale welzijn en dat van anderen te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan strategieën voor het omgaan met druk en voorbeeldvragen om medestudenten beter te begrijpen. Een mooi initiatief in onze regio waarbij peer-to-peer-support leidt tot het vergroten van de bespreekbaarheid van mentaal welzijn!

 

Een sociaal ondersteunde omgeving creëren

Op dit moment is Stichting ‘Door het Geluid’ actief in Leiden, Utrecht, Amsterdam, Delft en sinds kort dus in Groningen. Door zichtbaar te zijn op onderwijsinstellingen, verenigingen en andere plekken waar studenten samenkomen, willen ze een sociaal ondersteunende omgeving creëren. Een omgeving waar studenten openlijk over hun mentale gezondheid kunnen praten en waarbij er wederzijdse steun is. Een plek waar studenten bij elkaar inchecken en ruimte is om te vragen: “Hoe gaat het echt met je?”. Naast de peer-to-peer-support, wordt er ook aandacht besteed aan het informeren over verschillende hulpbronnen. Door de complexiteit blijkt het vinden van juiste hulp vaak lastig. Om studenten te helpen in hun zoektocht, besteedt Stichting ‘Door het Geluid’ hier extra aandacht aan, zowel op nationaal als internationaal gebied.

 

Stichting ‘Door het Geluid’ in Groningen

Sinds eind 2023 is het team in Groningen actief. Inmiddels bestaan ze uit 11 gemotiveerde studenten die zich geheel vrijwillig inzetten voor de stichting. Ze werken samen met verschillende instanties zoals, Agents of Change, Gemeente Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Student en Stad, ‘Het akkoord van Groningen’, Huisartsen, Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) en GGD Groningen.

De komende tijd werkt de organisatie aan het versterken van het zorgplatform in Groningen en organiseren ze verschillende workshops voor studenten in de stad. Zet jij je ook in voor de mentale gezondheid van studenten? Wil jij bewust zijn creëren voor mentale gezondheid bij een studie- of studentenverengingen? Of ben je zelf een student en wil je in contact komen met Stichting ‘Door het Geluid’? Bekijk eens hun Instagram of LinkedIn en neem contact met ze op!