Meer dan 100 professionals kwamen samen
Op donderdag 14 november vond onze derde netwerkbijeenkomst plaats in de Puddingfabriek, en het was een waardevolle middag. Met meer dan 100 betrokken professionals uit verschillende sectoren werkten we samen aan een collectieve aanpak om mentale gezondheid in Groningen te versterken.
Programmadirecteur van Mentaal Gezond Groningen, Frederike Jörg gaf een mooie inleiding over het belang van wetenschap en preventie in het versterken van mentale gezondheid. Daarna volgden panelgesprekken waarin projectleiders van DOEN!, KOPPeling, Move aHead, GROWE-JOWE en het onderzoek naar de Ondersteuner Sociaal Domein hun projecten en de rol van onderzoek en ontwikkeling belichtten.
Vervolgens gingen vertegenwoordigers van de Regisseurs Mentale Gezondheid, de STORM-aanpak, het project Dekkend Netwerk Inloopvoorzieningen, het platform 99 gram, School als Wijk en InBegrepen in gesprek over hoe we deze inzichten in de praktijk kunnen brengen en kunnen verbinden.
De interactie tussen het publiek, de panelleden en onze moderator van de middag, Femke Hulsenbek, maakte de bijeenkomst extra waardevol. Zij verwoordde de dag treffend:
“Mentale gezondheid is een urgent thema, zeker hier in Groningen. Mooi om samen met zoveel mensen in te gaan op wat er speelt en hoe we dat kunnen verbinden en versterken. Er gebeuren gelukkig al veel mooie en belangrijke dingen!”
Na de panelgesprekken konden de deelnemers hun verdiepende vragen stellen tijdens de posterpresentaties. En de dag werd afgesloten met een hapje en een drankje!
Paneldiscussie Onderzoeken & Ontwikkelen
Wat waren de inzichten van deze dag, en wat nemen we mee? Projectleiders delen hun ervaring:
Het belang van samenwerking werd mooi verwoord door Charlotte Nieuwenhuizen (School Als Wijk): “Van elkaars producten op de hoogte zijn en de samenwerking opzoeken vanuit een gezamenlijk doel in plaats van op eilandjes werken, dat kwam heel duidelijk naar voren tijdens deze dag.”
Inzichten uit de posterpresentaties
Tijdens interactieve posterpresentaties en gesprekken ontstonden waardevolle nieuwe samenwerkingen. Zo legde Mareikje Pfenning (GROWE-JOWE) de basis voor samenwerking met nieuwe partners en benadrukte ze het belang van het betrekken van mbo in onderzoek. Amarantha Schotanus (Onderzoek Sociaal Domein) waardeerde juist de diversiteit van de gesprekken: “De verschillende visies en invalshoeken hebben me geholpen om op een andere manier naar onze onderzoeksvragen te kijken. Het was bijzonder waardevol om zowel onderzoekers als mensen uit het sociale domein en de gemeenten te spreken.”
Een belangrijk inzicht van de dag volgens Linda Quadvlieg (DOEN!) was het belang van het betrekken van onverwachte intermediairs bij gesprekken over mentale gezondheid. Denk aan mensen zoals kappers of mbo-docenten, die vanuit hun dagelijkse contact met de doelgroep een waardevolle rol kunnen spelen in het bespreekbaar maken van dit onderwerp.
Samenwerken voor een sterker netwerk
De dag bracht niet alleen nieuwe inzichten, maar ook een gevoel van urgentie en energie om samen aan de slag te gaan.
Laurence Reinders (KOPPeling):“Er gebeurt al zoveel moois onder de vlag van Mentaal Gezond Groningen. Door samen te werken kunnen we écht een verschil maken.”
Het enthousiasme en de samenwerkingen die zijn ontstaan, vormen een basis voor de toekomst. Marije de Vries (GGD Groningen) benadrukte het belang van een bredere aanpak: “Laten we niet alleen kijken naar klachten, maar samen bouwen aan collectieve preventie. Dit netwerk is daarvoor de perfecte basis.”
Dankwoord
”We zijn blij dat we weer zoveel mensen hebben mogen verwelkomen die willen bijdragen aan een mentaal gezonder Groningen,” zegt Ymke van der Wal, projectmanager van Mentaal Gezond Groningen. “Er zijn waardevolle verbindingen gelegd die de projecten en de samenwerking in onze regio versterken. We verwelkomen iedereen graag in 2025 weer bij een volgende netwerkbijeenkomst!”