Het regioplan voor Groningen is gepubliceerd! Bijna 40 organisaties uit zorg, welzijn, onderwijs, kennisinstellingen, gemeenten in de provincie Groningen en Menzis hebben gezamenlijk dit plan gemaakt. Het regioplan gaat over de organisatie en samenwerking op het gebied van zorg en gezondheidsverbetering voor inwoners. Het doel is om zorg, gezondheid, welzijn, sport en bewegen dichter bij elkaar te brengen, waarbij de gezondheid van alle Groningers centraal staat. De gezamenlijke aanpak moet voorkomen dat de zorg in de toekomst vastloopt en de gezondheid van de inwoners van Groningen verbeterd. Hierbij is het verkleinen van gezondheidsverschillen is een belangrijk speerpunt. Vanuit Mentaal Gezond Groningen hebben we het hoofdstuk over preventie in het Regioplan Mentale Gezondheid voor onze rekening genomen.

 

“De levensverwachting van de Groninger ligt onder het gemiddelde van Nederland”, zegt Manouska Molema, wethouder Jeugd, Zorg en Veiligheid, Gezondheid en Diversiteit in de gemeente Groningen. “Een grote groep mensen in de provincie Groningen is best gezond, maar een forse groep leidt door allerlei omstandigheden een korter leven, terwijl zij niet per se meer zorg vragen. Dat is onrechtvaardig. We willen deze groep beter gaan ondersteunen, zonder dat meteen medische zorg nodig is. Dat kan alleen door samenwerking.

 

Begin 2024 gaan de deelnemende partijen de behoeften van de inwoners inventariseren. Wat hebben zij nodig om gezond te blijven of gezonder te worden? En welke rol zien zij voor zichzelf en andere inwoners.

Benieuwd naar het document? Je vindt hem hier.