Op dinsdagmiddag 5 september hebben wij bij Mentaal Gezond Groningen een bezoek gehad van een bijzondere gast: Koningin Máxima. Tijdens het bezoek kreeg de koningin een toelichting op het programma en de doelen van Mentaal Gezond Groningen. Daarnaast was ze ook aanwezig bij een training van STORM. Hierbij leerde ze hoe je signalen van somberheid bij leerlingen kunt herkennen en hoe je hierover in gesprek kan gaan. Ten slotte is ze ook in gesprek gegaan met jongeren van Jimmy’s uit Groningen.

Mentale klachten in de provincie Groningen
In de provincie Groningen worstelt bijna één op de drie jongeren met mentale klachten. Onder andere de last van aardbevingsschade en armoede zorgt voor veel stress onder jongeren. Dit drukt zwaar op hun psychische welzijn, waardoor er een toenemende vraag is naar gespecialiseerde zorg.

Wie is Mentaal Gezond Groningen?
Initiatiefnemers van Mentaal Gezond Groningen Robert Schoevers en Frederike Jörg, beiden werkzaam in het UMCG, hebben met behulp van een Nationaal Programma Groningen-subsidie in 2022 het platform Mentaal Gezond Groningen opgezet. Jörg legt uit: “We verbinden projecten die zich richten op het voorkomen van mentale klachten. Zo brengen we regionale projecten in kaart, meten we hun effectiviteit via wetenschappelijk onderzoek en schalen we de succesvolle initiatieven op voor een bredere impact. Op deze manier werken we samen aan een mentaal gezonder Groningen.”

Bij Mentaal Gezond Groningen hebben we een duidelijke missie: we willen ervoor zorgen dat over 10 jaar 10% minder mensen psychische klachten hebben. Hierbij zien we het bundelen van krachten en inzetten op preventie als een belangrijk richtpunt. Het koninklijke bezoek aan Mentaal Gezond Groningen benadrukt hoe urgent en bijzonder onze regionale aanpak is.

Werk met ons samen!
Mentaal Gezond Groningen werkt samen met verschillende initiatieven en nodigt iedereen uit die in gesprek wil gaan en ideeën wil delen. Jörg: “Als je het interessant vindt om hierover door te praten, of goede ideeën hebt hierover, laat het mij dan vooral weten. We kijken graag met iedereen hoe we ons kunnen inzetten om mentale klachten te voorkomen.”

Meer weten of wil je jouw ideeën met ons delen? Neem dan contact op met projectleider Ymke van der Wal of Frederike Jörg via mentaalgezondgroningen@umcg.nl.