« van 3 »

Op 11 mei vond de allereerste bijeenkomst van Mentaal Gezond Groningen plaats. Meer dan 100 zorgverleners, beleidsmakers, gemeenten en scholen zijn met elkaar in gesprek gegaan en hebben kennis gedeeld. Tijdens deze interactieve ochtend zijn we samen gekomen om te kijken naar initiatieven die de mentale gezondheid in onze provincie kunnen verbeteren en hebben we de eerste stap gezet naar een samenhangend, preventief hulpaanbod voor de inwoners van Groningen.

Het ochtenddeel van het programma werd afgetrapt door wethouder Manouska Molema en Wilja Strating van Menzis. Hierna gaf Frederike Jörg een overzicht van het regiobeeld en de verschillende interventiemogelijkheden binnen de provincie. Zo werd bijvoorbeeld de zorgwekkende toename van suïcide onder jongeren in Groningen (net als in de rest van Nederland) besproken, evenals de verschillende risicofactoren voor mentale problematiek in onze provincie (bijv. intergenerationele overdracht, aardbevingsschade, eenzaamheid en energiearmoede). Vervolgens verzorgde de rappende psycholoog Daisz een passende muzikale bijdrage.

In zijn presentatie lichtte Robert Schoevers de ambitie en visie van Mentaal Gezond Groningen toe tijdens zijn presentatie. Waarbij hij het belang van samenwerking bij deze regionale aanpak benadrukte. Het ochtendprogramma werd afgesloten door Marike Serra van Accare. Tijdens een interactieve sessie werd bezoekers gevraagd naar hun verwachtingen en wensen met betrekking tot de gezamenlijke ontwikkeling van het preventielandschap in Groningen. Benieuwd naar de reacties vanuit de zaal? We hebben ze hieronder voor je samengevat.

Tijdens het middagprogramma vonden er interessante kennissessies plaats waarbij deelnemers de keuze hadden om deel te nemen aan één van de drie onderwerpen: 1) Mentale gezondheid op school, 2) Mentale gezondheid thuis, en 3) Mentale gezondheid in de buurt.

Tijdens deze kennissessies werd op een interactieve manier over verschillende initiatieven gesproken en (nieuwe) ideeën gedeeld. De presentaties van het ochtendprogramma en twee presentaties van de drie sessies zijn hieronder voor jullie terug te vinden:

 

Presentatie ochtendprogramma 22 mei

Download Powerpoint presentatie

Kennissessie Mentale Gezondheid Thuis

Download Powerpoint presentatie

Kennissessie Mentale Gezondheid in de Buurt

Download Powerpoint presentatie

Kennissessie Mentale Gezondheid op School STORM

Download Gespreksverslag