Afgelopen week heeft 113 Zelfmoordpreventie hun factsheet over “Suïcide onder jongvolwassenen” gepubliceerd, waarin belangrijke cijfers en waardevolle informatie staat. We delen deze dan ook graag met jullie. En aan jullie de vraag om deze factsheet ook vooral te delen in jullie netwerk, want op deze manier creëren we meer bewustwording voor suïcide en -gedachten onder jongvolwassenen.

We lichten nog graag uit dat er in deze specifiek wordt gekeken naar de behoeften van jongvolwassenen met suïcidegedachten. De belangrijkste behoeften op een rij:

1. Praat met jongvolwassenen over hoe zij zich voelen en bied hen laagdrempelige hulp. Wil je meer weten? Bekijk dan ook eens deze factsheet van NCJ. Het afgelopen jaar zijn ze in gesprek gegaan met jongeren. Jongeren geven 10 tips die volgens hen zorgen voor een betere jeugdgezondheidszorg. Zo geven zij aan dat ze laagdrempelige zorg belangrijk vinden en wordt in de factsheet concrete handvaten hoe je voor deze laagdrempelige hulp kan zorgen.

2. Informeer jongvolwassenen over hulpmogelijkheden en sluit professionele hulpverlening beter aan bij hun behoeften.

3. Verbeter de mentale weerbaarheid en bied perspectief en zingeving.

4. Vergroot de sociale media wijsheid. Weet jij wat de positieve en negatieve kanten van social media zijn? En hoe dit door jongeren wordt ervaren? Mediawijsheid.nl geeft je mooie voorbeelden en handige tools, bijvoorbeeld hoe je bewustwording kan creëren in de klas.

Wil je meer over de achtergrond van de factsheet “Suïcide onder jongvolwassenen”  van 113 Zelfmoordpreventie? Dan raden we je aan om hier het rapport – Stop Suïcide onder jongvolwassenen: Een verdiepend onderzoek met praktische aanbevelingen – te lezen.

Heb je vragen naar aanleiding van deze factsheet of de rapportage? Mail dan naar onderzoekopmaat@113.nl