20 jaar toewijding: ondertekening van het KOPPvenant

In Nederland groeit 1 op de 4 kinderen onder de 18 jaar op met een ouder met psychische problemen. Deze kinderen worden aangeduid als KOPP (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen). Deze kinderen hebben een verhoogd risico om zelf psychische problemen te ontwikkelen. Gelukkig kunnen interventies dit risico verkleinen. Daarom hebben wij in de provincie Groningen, als vertegenwoordigers van zorg- en welzijnsorganisaties, gemeenten en andere belangrijke stakeholders, onze handtekening gezet onder het KOPPvenant. Hiermee vragen we aandacht voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen. 

Het is een belangrijke stap voorwaarts dat we, samen met de Gemeente Midden-Groningen, Gemeente Westerwolde, Verslavingszorg Noord Nederland (VNN), Accare, Gemeente Groningen, UMCG – Universitair Centrum Psychiatrie Forint – forensisch psychiatrische zorg en Lentis, ons inzetten om de komende 20 jaar de ondersteuning van KOPP te verbeteren. Door het ondertekenen van het KOPPvenant zetten wij ons gezamenlijk in om deze kinderen weer zoveel mogelijk kind te laten zijn! 

 

Opening van de Buitententoonstelling ‘KIND VAN’

Dit convenant werd ondertekend op woensdag 5 juni tijdens de opening van de rondreizende buitententoonstelling ‘KIND VAN’ van Stichting Open Mind bij de bibliotheek van ter Apel. Met de opening willen we aandacht vragen voor kinderen van ouders met psychische problemen. De opening van deze buitententoonstelling vond plaats tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger en hebben we in samenwerking met KOPPeling en de Gemeente Westerwolde georganiseerd. Deze tentoonstelling geeft inzicht in de gevolgen van ouders met psychische problemen op een ‘KIND VAN’ 

 

Bijzondere opening

De opening van de tentoonstelling werd op een bijzondere manier gevierd met een unieke rap, speciaal geschreven door de rappende psycholoog Daisz om aandacht te vragen voor KOPP. Met deze rap spreekt Daisz jongeren direct aan en hiermee hopen we herkennen op te roepen. Ben je benieuwd naar deze bijzondere rap? Bekijk de video onderaan deze pagina!  

Tijdens de opening sprak ook Wethouder Wietze Pol de mensen toe. Vervolgens gaven wij een korte toelichting op onze rol in de regio. Welzijn Westerwolde vertelde over hun belangrijke werk ter ondersteuning van KOPP in de gemeente Westerwolde. Ook deelde een ervaringsdeskundige een persoonlijk verhaal dat veel indruk maakte. Later werd het convenant feestelijk ondertekend en de tentoonstelling officieel geopend. Nieuwsgierig geworden? Bekijk de foto’s hieronder!

 

De buitententoonstelling ‘KIND VAN’, een initiatief van stichting Open Mind en fotograaf/kunstenaar Sevilay Maria, is tot en met 23 juni 2024 gratis te bezichtigen bij de bibliotheek van Ter Apel.