KOPPeling
Wat doen jullie?
KOPPeling is een project dat zich richt op het ondersteunen van kinderen van ouders met psychische problemen. Deze kinderen, ook wel KOPP-kinderen genoemd, dragen vaak een zware verantwoordelijkheid en kunnen hierdoor in hun ontwikkeling belemmerd worden. Ze hebben te maken met veel stress en zorgen, wat een grote impact kan hebben op hun dagelijkse leven en toekomstperspectieven.
KOPPeling biedt deze kinderen de nodige ondersteuning om hen te helpen deelnemen aan het sociaal-maatschappelijke leven. Door middel van diverse programma’s en initiatieven stimuleert KOPPeling de kinderen om zich te ontwikkelen, hun talenten te ontdekken en een gezonde balans te vinden tussen de zorg voor hun ouders en hun eigen leven.
Waar ligt de focus op?
Kinderen van ouders met psychische problemen gaan met een maatschappelijk werker en een medewerker van het sociaal wijkteam in gesprek over de taken die thuis moeten gebeuren. Aan welke taken komen ouders niet of niet voldoende toe? En voor welke taken kan of moet hulp ingeschakeld worden? Verder wordt besproken aan wie uit het sociaal netwerk hulp gevraagd kan worden en op welke wijze het sociaal wijkteam het gezin daarbij kan ondersteunen. Door het inzetten van een sociaal netwerk rond het kind, kunnen deze verantwoordelijkheden gedeeld worden in de sociale omgeving en eventueel ondersteund worden met externe hulp.
Mentaal Gezond Groningen en KOPPeling
KOPPeling is een initiatief van WIJ Groningen, UMCG UCP , Kinnik en Accare. KOPPeling maakt deel uit van een wetenschappelijk onderzoek dat wordt gefinancierd door ZonMW en door ons als Mentaal Gezond Groningen. Ons doel is om de verantwoordelijkheden bij kinderen weg te nemen, zodat ze weer tijd en ruimte hebben om met vrienden af te spreken, muziek kunnen maken en aan sport kunnen doen. Samen zorgen we ervoor dat kinderen weer kind kunnen zijn!
Meer weten over dit project? Neem dan contact op met Laurence Reinders via l.reinders@accare.nl.